Sirska vojska prvič napadena z morja

Libanonska vojska je na morju prestregla ladjo, polno orožja, ki naj bi bilo namenjeno upornikom, sicer pa je bila sirska vojska prvič napadena na morju. Umrlo je več vojakov. Oglasila se je tudi Rusija, ki odgovornost za kršitve premirja pripisuje upornikom.

Oboroženi skrajneži so ponoči sirsko vojsko, zvesto predsedniku Bašarju al Asadu, napadli na morju, poroča državna televizija. V spopadu naj bi umrlo več vojakov, koliko žrtev je bilo na drugi strani, pa ni znano. Šlo naj bi za upornike, ki se že 13 mesecev upirajo režimu in od al Asada zahtevajo, da sestopi z oblasti. Državna agencija Sana sicer poroča, da identiteta napadalcev ni znana.

V petek pa je libanonska mornarica prestregla tovorno ladjo s stremi kontejnerji orožja, ki naj bi bili namenjeni sirskim uporniškim silam. Ladjo v lasti nekega Sirca so po navedbah libanonskih medijev natovorili v Libiji. Po navedbah libanonskih varnostnih sil je tovor na ladji pod imenom Luftalah II. obsegal težko strelno orožje, granate, rakete, katapulte in druga eksplozivna sredstva.

Ladja naj bi se na poti iz Libije sicer ustavila tudi v egiptovskem pristanišču Aleksandrija. Libanonske sileso jo ustavile okoli 50 kilometrov severno od Bejruta, kapitana in posadko ladje pa so že predali predstavnikom vojaške obveščevalne službe za zaslišanje.

Nasilje po državi se nadaljuje

V spopadih upornikov s sirsko vojsko je v regiji Damask umrlo najmanj deset ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Sana je medtem sporočila, da so v Alepu na severu države med spopadi med vladnimi silami in “oboroženimi terorističnimi skupinami” življenje izgubili trije vojaki in dva “terorista”. Spopadi so izbruhnili tudi v bližini obmorskega mesta Latakia. Po navedbah aktivista so spopadi izbruhnili, ko so “predstavniki vojske in vojaki tamkajšnje vojaške baze dezertirali in s sabo odnesli orožje”.

Rusija obtožuje upornike

Rusija se je jezno odzvala na napade upornikov na sirske sile, vključno z bombnim napadom na mošejo v Damasku, v katerem je bilo ubitih devet ljudi. “Moskva odločno obsoja barbarske napade. Poskusi nespravljive opozicije, da bi še povečala pritisk in vnela nasilje, predstavljajo alarm. Cilj je povsem jasen: uničiti rešitev, ki je osnovana na Ananovem načrtu, ki se že izvaja,” je sporočilo zunanje ministrstvo.

Rusija je hkrati al Asadovo vlado pozvala, naj spoštuje premirje, ki je začelo veljati 12. aprila. Ob tem je ministrstvo dodalo, da večji del krivde za kršitve nosijo uporniki. Včeraj je ruski zunanji minister Sergej Lavrov sirske upornike obtožil, da namerno izvajajo napade, da bi tako izsilili intervencijo mednarodne skupnosti, ki pa ji Moskva že ves čas nasprotuje.

vir:

http://24ur.com/novice/svet/sirska-vojska-prvic-napadena-z-morja.html

31 %dailycount

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja