Slovensko hrvaški incident

Patrulja slovenske pomorske policije je v slovenskih teritorialnih vodah opazila več signalov, s katerimi ribiči označujejo postavljene ribiške mreže. Na dveh signalih je bila oznaka plovila, registriranega na Hrvaškem, ostali so bili brez oznak.

V istem času pa so policisti med rtom Madona in rtom Savudrija zunaj Piranskega zaliva opazili hrvaško ribiško plovilo, s katerega so ribiči v morje polagali ribiške mreže in jih označevali s podobnimi signali, kot so jih policisti našli pred tem. Policisti so zato odpluli do hrvaškega ribiškega plovila in lastnika opozorili zaradi izvajanja gospodarskega ribolova brez ustreznega dovoljenja.

Na kraj dogodka so pozneje prišli tudi hrvaški policisti, je poročala hrvaška televizija HTV, vendar so slovenski policisti medtem prizorišče že zapustili. Hrvaška televizija je dodala, da je slovenski policist vstopil na hrvaško ribiško ladjo in zahteval podatke od hrvaškega ribiča zaradi domnevnega ribolova v slovenskem morju. Večernji list pa je na svoji spletni strani poročal, da so slovenski policisti ribiča ustavili v hrvaškem morju.

Na HRT so spomnili, da se je pred kratkim podobno zgodilo tudi nekemu drugemu hrvaškem ribiču iz Savudrije, ki ga je slovensko sodišče pozvalo na narok, potem ko so ga ovadili slovenski policisti, kaznoval pa slovenski ribiški inšpektor.

Hrvaški ribiči trdijo, da sta omenjena dogodka povezana z arbitražnim sporazumom, in se jezijo, ker se v hrvaškem morju počutijo nezaščiteni.

vir:

http://24ur.com/novice/slovenija/hrvaski-ribici-lovili-v-slovenskem-morju.html

23 %dailycount

2 thoughts on “Slovensko hrvaški incident

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja