Mesec dni brez hrane in vode izgubljen sredi morja.

18-letni Panamec Adrian Vasquez je konec februarja z dvema prijateljema izplul na tridnevni ribolov. Z morja se je vrnil po mesecu dni, sam. Prijatelja sta umrla zaradi dehidracije, njega pa je rešila nenadejana nevihta.

Tridnevni ribiški izlet se je za 18-letnega Adriana Vasqueza spremenil v skoraj mesec dni dolgo odisejado, ko je bil na milost in nemilost prepuščen morju in vročemu soncu. Na poti je izgubil oba prijatelja in tudi sam se je z zadnjimi močmi oklepal življenja. Rešitev je dočakal po mesecu dni. Pri otočju Galapagos, več kot 1000 kilometrov od kraja, kjer so izpluli, so z ribiške ladje opazili njegov čoln in obvestili obalno stražo.

Izpluli so trije, vrnil se je sam

Vasquez, sicer delavec v hotelu, je z veseljem sprejel vabilo na ribolov, ki bi mu prinesel nekaj dodatnega zaslužka. Z dvema prijateljema se je 24. februarja na tri metre dolgi barki Fifty Cents odpravil na morje, domov naj bi se vrnili po treh dneh. Toda ko so se nameravali obrniti proti obali, je odpovedal motor.

10. marca je umrl Oropeces Betancourt, s 24 leti najstarejši od trojice. Pet dni za njim je podlegel še najmlajši, 17-letni Fernando Osorio. Ostal je le še Vasquez, življenje pa mu je rešila nepričakovana nevihta. “Ko je že mislil, da je smrt blizu, se je nad morjem 19. marca razbesnela nevihta in v posode je uspel ujeti dovolj deževnice,“ je povedal pripadnik ekvadorske obalne straže Hugo Espinosa, ki mu je 18-letnik zaupal svojo zgodbo. Naslednjih pet dni je Vasquez jedel surove ribe in pil deževnico.

24. marca je nato le dočakal rešitev. Njegov čoln so opazili z ribiške ladje in osamljenemu potniku pomagali na krov. Najprej je poklical domov, da bi starše obvestil, da je še živ, nato pa je zavrtel še številko hotela, kjer je zaposlen, in razložil, zakaj ga ni bilo v službo. V nedeljo ob dveh zjutraj so ga nato vzeli na krov ladje obalne straže, kjer je srečal Espinoso.

 

Vir: http://24ur.com/novice/svet/28-dni.html

 

 

10 %dailycount

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja