Zaklad iz morskih globin se je vrnil v Španijo

Po več kot 200 letih se je v Španijo vrnil zaklad z ladje Nuestra Senora de las Mercedes. 594.000 zlatih in srebrnih kovancev, po ocenah strokovnjakov vrednih okoli 370 milijonov evrov, so iz ZDA pripeljali z vojaškim letalom, ki je v soboto pristalo na letališču v bližini Madrida.

Španska galeja se je leta 1804 vračala iz Peruja, takratne španske kolonije, pred portugalsko obalo pa jo je napadlo britansko ladjevje. Ladja je potonila, življenje pa je izgubilo okoli 250 ljudi.

In kako je zaklad končal v ZDA? Leta 2007 ga je iz morskih globin dvignilo ameriško podjetje Odyssey Marine Exploration. Pred dvema tednoma pa je ameriško vrhovno sodišče odločilo, da mora podjetje 17 ton zlatnikov in srebrnikov izročiti španski vladi. Španiji tudi ne bo treba povrniti stroškov, ki jih je podjetje imelo pri shranjevanju in ohranjanju zaklada.

Predstavniki podjetja so že napovedali, da se bodo pritožili na razsodbo. Na odločitev ameriškega vrhovnega sodišča pa se nameravajo pritožiti tudi perujske oblasti, saj menijo, da so upravičeni do dela zlatnikov.

17 %dailycount

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja